top of page

Trandafirul Prince Jardinier

Prince-Jardinier-Rose.jpg

L-am zărit imediat cum am intrat în living. Polenul său central privea podeaua, era trist. M-am bucurat să-l văd, îmi era dor de el. Trebuia să fiu prezent la încoronarea sa. Era frumos, unul dintre cei mai frumoși existenți vreodată în acest palat, până și frunzele aveau culoarea deosebită, acel verde smarald deschis, eram mândru. Dar, pe lângă asta, trebuia să văd ce s-a întâmplat.

Hai, spune-mi ce te apasă!

   Bunicule, nu vreau să fiu prinț! Te rog, ajută-mă!

   Ei, micuțule, va trebui! Ești singurul moștenitor al familiei, trebuie să lăsăm cuiva tot ce avem, trebuie să aibă cineva grijă de poporul nostru în continuare!

   Nu vreau! Nici măcar nu sunt atât de special, de puternic! De ce eu?

   Ești mai mult decât atât, uită-te la tine! Strălucești! Ai o istorie și un aspect deosebit! Faci parte din florile supreme!

   Nici măcar nu cunosc istoria trandafirilor, nu știu nimic despre noi, vreau doar să mă joc, nu să conduc un palat!

   Bunicul îi zâmbi, știa că îi seamănă. Așa era și el, în copilărie nici nu voia să audă despre haine, vase luxoase și aur. Își dorea să fie cu prietenii lui. În lumea florilor nu te naști prinț, este decizia ta dacă îți dorești asta sau nu. Se pare că nepotul său voia o copilărie obișnuită.  

Istoria noastră? Chicoti scurt. Dăinuim pe acest pământ de mai bine de 35000 de ani. Am devenit, pe parcursul civilizației, florile supreme. Petale de un crem pal la exterior, roz în mijloc. Rozul tău este unul cu adevărat special. Ți-ai numărat vreodată petalele?

   Bineînțeles, cu prietenii mei! Fiecare avem 80.

   Parfumul nostru este puternic, nu avem nevoie de alte arome în palat, mirosul nostru invadează fiecare încăpere! Suntem sensibili și romantici, moi și subțiri! 

   Bunicule, nu-mi plac romantismele! Nu am vârsta potrivită pentru asta!

   Ha-ha-ha! Atunci te va interesa faptul că suntem sănătoși, puternici, rezistenți! Am câștigat multe concursuri internaționale! În plus, avem un statut fizic! Diametrul de 13 cm, iar înălțimea de 80-130 cm.

   Asta chiar sună interesant! Nu știam! Concursuri?

   Deținem 5 medalii! Am participat și la multe evenimente speciale ale poporului. Nu am lipsit de la nici o nuntă, de la nici o petrecere, familia regală a fost prezentă chiar și în momentele grele ale oamenilor. Am fost peste tot, fie că erau într-un apartament, fie că dețineau o grădină. I-am învățat să întoarcă chipul după soare, ca să nu vadă umbra. Doar acesta este secretul nostru împărtășit lor, de ce să nu-i ajutăm cu tot ce putem? Le-am parfumat momentele bune din viață, dar și pe cele mai puțin plăcute.

   Dar numele? De unde-l moștenim?

   Nu suntem degeaba regali. Purtăm numele după Louis Albert de Broglie! Membru al unei familii aristocrate de top din Franța. A fost cunoscut pentru dragostea sa față de grădinărit. De aici și numele nostru, pur franțuzesc! Tu comprends?

   Bunicule, nu pare atât de dificil să fii prinț. Ajuți mulți oameni, iar eu vreau să ajut. Vreau să fiu prinț! Prince Jardinier

   Mă bucur să aud asta, îți poți ajuta și prietenii, cine a zis că va trebui să renunți la ei? Îi poți aduce în palat, îi poți include în lumea Florilor cu Fitze, doar de acolo putem ajunge la cât mai mulți oameni în mai puțin de 24 de ore, pentru a le face ziua mai bună.

   Abia aștept să le arăt petalele și să le umplu casele cu parfumul meu tuturor celor din țară! 

bottom of page